Πλατεία Πρωτοδικείου
Χώρα Νάξου
Τηλέφωνο (+30) 22850 23395
 

ΝΑΞΟΣ

Προτάσεις για το νησί

Η Νάξος προσφέρει υπέροχες διαδρομές για εξερεύνηση επειδή το τοπίο της είναι ποικίλο, προσφέροντας εκπληκτική θέα που συναρπάζει τους λάτρεις της φύσης. Ψηλά βουνά, εύφορες κοιλάδες, οροπέδια, πηγές, ποτάμια, σπηλιές, τεράστιες παραλίες, αμμόλοφοι με κέδρους που φυτρώνουν πάνω τους, όλα υπάρχουν αρμονικά σε αυτό το μικρό κομμάτι γης.

Για όσους από εσάς ενδιαφέρεστε για το παρελθόν και την ιστορία, η ιστορική αξία των μνημείων της Νάξου είναι εντυπωσιακή. Οι πολιτισμοί της αρχαίας Ελλάδας, του Βυζαντίου και της βενετσιάνικης εποχής αποτύπωσαν έντονα το στίγμα τους στην ταυτότητα του νησιού. Ίσως πουθενά αλλού δεν υπάρχουν τόσα πολλά σημαντικά μνημεία από τόσες διαφορετικές περιόδους της ιστορίας, σε ένα τόσο μικρό κομμάτι γης.

Στη Νάξο υπάρχουν περίπου 30 μεγάλα και μικρά χωριά, κυρίως κρυμμένα στην ενδοχώρα, των οποίων οι κάτοικοι διατηρούν τον παλιό τρόπο ζωής, προσφέροντας στον ταξιδιώτη μοναδικές εικόνες. Θα θέλαμε να προτείνουμε μερικούς προορισμούς, αλλά σίγουρα θα ανακαλύψετε πολλά περισσότερα μόνοι σας!

Παραλίες

Άγιος Προκόπιος (5 χλμ νότια της Χώρας)
Ένας φημισμένος προορισμός, με όλων των ειδών τα καταστήματα που ταιριάζουν στις ανάγκες των παραθεριστών. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη με ξανθή άμμο με κόκκους αγκαλιάζουν τον απάνεμο κόλπο. Σημαντικό σημείο αναφοράς είναι η αλμυρή λίμνη, «η κόκκινη λίμνη», με ερωδιούς να στέκονται συχνά στις όχθες της.

Πλάκα (7 χλμ νότια της Χώρας)
Μια αμμώδης παραλία μήκους πολλών χιλιομέτρων. Ένας χωματόδρομος χωρίζει την παραλία από τον κάμπο, ο οποίος τελειώνει εδώ. Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, δωμάτια, ταβέρνες και μπαρ, που απλώνονται κατά μήκος της παραλίας. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '80 η Πλάκα ήταν δημοφιλής στους «χίπις». Σήμερα είναι ήσυχο και χαλαρωτικό, με εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.

Μικρή Βίγλα (18 χλμ νότια της Χώρας)
Η παραλία αποτελείται από δύο πανέμορφους αμμώδεις όρμους, τη Μικρή Βίγλα και την Παρθένο, που χωρίζονται από τον βράχο της Μικρής Βίγλας. Λόγω των ιδανικών συνθηκών νερού, ο Παρθένος έχει γίνει ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του windsurf από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν ξενοδοχεία, δωμάτια και μερικές ταβέρνες. Κοντά στο νησί του Παρθένου, στο βυθό της θάλασσας, υπάρχουν ερείπια βυθισμένου οικισμού.

Αλυκό (20 χλμ νότια της Χώρας)
Μια μαγική αμμώδης παραλία με εξωτική ατμόσφαιρα. Υπάρχουν αμμόλοφοι και συστάδες κέδρων που ευδοκιμούν στην καυτή άμμο και προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες. Αυτή η περιοχή είναι ιδανική για χαλάρωση μακριά από τα πλήθη. Υπάρχουν μερικές ταβέρνες στην περιοχή.

Μουτσούνα (39 χλμ. από τη Χώρα)
Ένας όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός, με αμμώδεις παραλίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ελκυστικές ταβέρνες που βρίσκονται ακριβώς πάνω στην παραλία, στις ανατολικές ακτές της Νάξου. Ο δρόμος προς τη Μουτσούνα είναι ένας απότομος ελικοειδής κατηφορικός δρόμος, που ξεκινά από τα περίχωρα της Απείρανθου. Ο νέος παραλιακός δρόμος ξεκινά από τη Μουτσούνα με νότια κατεύθυνση και οδηγεί στην υπέροχη παραλία της Ψιλή Άμμου και νοτιότερα στον κόλπο του Πανόρμου.

Χωριά

Χαλκί (17 χλμ. από τη Χώρα)
Βρίσκεται στο κέντρο της Νάξου, στον κάμπο της Τραγαίας, την πλουσιότερη και πιο εύφορη περιοχή του νησιού. Στο Χαλκί, τα όμορφα παλιά αρχοντικά μαρτυρούν την ακμή του χωριού τους προηγούμενους αιώνες. Μνημεία που αξίζει να επισκεφτείτε είναι: η εκκλησία της Παναγίας της Πρωτόθρωνης (9ος – 10ος αιώνας) και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη (11ος αιώνας), οι ενετικοί πύργοι Γράτσια και Μαρκοπολίτη και το παραδοσιακό αποστακτήριο του κίτρου.

Απείρανθος (32 χλμ. από τη Χώρα)
Είναι χτισμένη στην καρδιά της ορεινής περιοχής της Νάξου, στους πρόποδες του όρους Φανάρι, ανάμεσα σε δύο κοιλάδες, με αμπέλια και περιβόλια. Ονομάζεται «το μαρμάρινο χωριό». Στενά μαρμάρινα πλακόστρωτα μουλαρίκια, συχνά καλυμμένα από καμάρες, βενετσιάνοι αμυντικοί πύργοι, πέτρινα σπίτια με τις ίδιες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και μικρές πλατείες. Τα τρία μουσεία στην Απείρανθο αξίζουν μια επίσκεψη (το αρχαιολογικό, το γεωλογικό και το λαογραφικό μουσείο).

Ποταμιά (9 χλμ. από τη Χώρα)
Η Ποταμιά στην πραγματικότητα αποτελείται από τρία μικρά χωριά (Άνω, Μέση και Κάτω Ποταμιά) χτισμένα κατά μήκος της καταπράσινης κοιλάδας ανάμεσα σε οπωρώνες με μικτά φρούτα. Οι παλιοί ανεμόμυλοι προσθέτουν μια ιδιαίτερη γοητεία στην περιοχή, η οποία είναι ιδανική για περπάτημα.

Αξιοθέατα

Κούρος (Φλέριο)
Στο Φλεριό, κοντά στο χωριό Μέλανες, υπάρχει ένα μισοτελειωμένο ανδρικό άγαλμα (Κούρος), το οποίο έχει αφεθεί σε έναν ελαιώνα, στη θέση που το άφησαν οι αρχαίοι μαρμαρογλύπτες. Χρονολογείται στον 7ο αιώνα π.Χ. και έχει ύψος 6,4 μέτρα.

Κούρος (Απόλλωνας)
Κοντά στο χωριό Απόλλωνας, στην είσοδο ενός αρχαίου λατομείου, υπάρχει ένας μισοτελειωμένος «Κούρος» (ανδρικό άγαλμα) ξαπλωμένος στο έδαφος, ο οποίος δεν έχει μετακινηθεί ποτέ από αυτό το σημείο. Το άγαλμα έχει ύψος 10,45 μέτρα, χρονολογείται από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. και πιθανότατα ήταν αφιερωμένο στον Θεό Διόνυσο.

Ναός της Δήμητρας
Το Ιερό του Γιρουλά, κοντά στο χωριό Σαγκρί, ήταν το θρησκευτικό κέντρο μιας κυρίως αγροτικής περιοχής και ήταν αφιερωμένο στη Θεά Δήμητρα (θεά της γονιμότητας). Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία κτίρια και χρονολογείται από το 530 π.Χ. Ο ναός χτίστηκε εξ ολοκλήρου από λευκό μάρμαρο (συμπεριλαμβανομένης της στέγης). Σήμερα η αποκατάσταση του ναού έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει μουσείο.

Η εκκλησία της Παναγίας Δροσιάνης
Η εκκλησία της Παναγίας της Δροσιάνης κοντά στο χωριό Μονή, είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία της παλαιοχριστιανικής εποχής σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, με υπέροχες τοιχογραφίες ζωγραφισμένες σε στρώσεις. Οι παλαιότερες τοιχογραφίες είναι του 7ου αιώνα.

Το μοναστήρι του Φωτοδότη Χριστού
Η οχυρωμένη Μονή του Φωτοδότη Χριστού βρίσκεται έξω από το χωριό Δανακός, σε μια υπέροχη θέση, στις ανατολικές πλαγιές του όρους Ζας και διαθέτει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Χρονολογείται στον 9ο αιώνα. Τοπικοί θρύλοι συνδέουν το μοναστήρι με τη βυζαντινή αυτοκράτειρα Ειρήνη.

Ο πύργος της Αγιάς
Βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο κοντά στο βορειότερο σημείο του νησιού, σε υψόμετρο 220μ. Ο πύργος που καταστράφηκε από πυρκαγιά χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και είναι ορατός από το δρόμο. Σε κοντινή απόσταση από τον πύργο ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά βρίσκεται το παλιό μοναστήρι της Παναγίας με τη θαυματουργή του εικόνα, που σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε μέσα στη θάλασσα.

Agios Prokopios Beach Naxos

Alyko Beach Naxos

At Halki Naxos

Agia Tower in Naxos